Pensionarii au nevoie de dovezi pentru stagiul de cotizare

Pensionarii români trebuie să fie conștienți că veniturile lor depind nu numai de sumele pe care le-au contribuit la stat, ci și de perioada în care au lucrat. Este esențial pentru ei să facă dovada stagiului de cotizare pentru a primi suma corectă de bani.
Cum pot face pensionarii dovada stagiului de cotizare?
Procesul de pensionare poate fi complex pentru mulți români. Pentru perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, dovada stagiului de cotizare se face cu carnetul de muncă. În cazul în care nu mai dețin acest carnet, pensionarii pot prezenta și alte acte prevăzute de lege, cum ar fi adeverințe eliberate de la fostul loc de muncă. Aceste documente pot fi eliberate de angajatori, deținători legali de arhivă sau operatori economici autorizați de Arhivele Naționale, în original.
Pensionarii trebuie să respecte o condiție importantă, și anume să fie publicată pierderea carnetului de muncă în Monitorul Oficial, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
În cazul persoanelor care trebuie să prezinte documente după 1 aprilie 2001, stagiul de cotizare se regăsește în baza de date a Inspectoratului de Muncă din orașul în care au lucrat. Angajatorii trebuie să fi depus declarațiile lunare privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat.
Decizii guvernamentale care afectează pensionarii
Guvernul a luat o decizie care lovește direct în veniturile pensionarilor. Cel mai important factor de indexare a fost eliminat. Confruntându-se cu un deficit bugetar major, provocat de creșterile salariale din sectorul public, dar totodată și de angajările masive din anul electoral, autoritățile au hotărât să nu ajusteze pensiile în funcție de rata inflației în anul 2025. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că „în urma deficitului de anul trecut nu sunt fonduri suficiente pentru a ține pasul cu inflația, a fost o decizie foarte grea, o decizie pe care am fost obligați, practic, să o luăm, având în vedere situația economiei. Avem siguranța că salariile și pensiile vor fi plătite la nivelul anului 2024, noiembrie 2024. Deci ne-am asigurat că nu vor fi probleme în plata acestor sume și, în momentul în care economia și încasările fac posibil acest lucru, vom reveni și vom intra din nou pe această schemă de ajustare a pensiilor cu rata inflației”.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨