Anunț major pentru locuitorii României: Taxa imobiliară ar putea fi eliminată în 2025

Data actualizării: 31 martie 2025

Este un anunț important pentru toți locuitorii României. Potrivit unui proiect legislativ depus recent în Parlament, deputații se pregătesc să introducă o lege care a fost așteptată de multă vreme. Această lege ar putea avea un impact major asupra miilor de cetățeni care sunt împovărați de numeroase taxe și impozite.

Eliminarea taxei din sectorul imobiliar

În centrul acestui proiect legislativ se află taxa din sectorul imobiliar. Dacă proiectul va fi adoptat și va deveni lege, plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători ar urma să fie eliminată.

Printre cei care vor beneficia de această schimbare se numără moștenitorii care vând imobilele obținute prin succesiune și soții care vând imobilele dobândite în timpul căsătoriei, după divorț și încheierea partajului, conform Legii nr.227/2015 din Codul fiscal.


Impozitul de 3% datorat de contribuabili la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții nu se datorează în cazul imobilelor înstrăinate de către moștenitori (…) precum și în cazul imobilelor dobândite în timpul căsătoriei, înstrăinate de către soți, după divorț și încheierea partajului, prevede propunerea de modificare a Codului Fiscal

Scopul inițiativei legislative

Grupul de deputați care a inițiat acest proiect își propune să elimine această taxă pe care o consideră nejustificată și care reprezintă o povară suplimentară pentru persoanele aflate deja într-o situație dificilă. Deputații susțin, de asemenea, necesitatea măsurilor fiscale care au ca scop prevenirea speculei și descurajarea samsarilor imobiliari.

În cazul moștenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesități urgente – fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilității de a administra sau întreține acel imobil. Este injust ca o persoană care și-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune.

De asemenea, în cazul partajului după divorț, aplicarea acestui impozit este inechitabilă. În acest sens, se solicită exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil și adaptat realităților sociale, transmit deputații, conform Știrile ProTV.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨