Pensionarii români din Italia trăiesc fără grija zilei de mâine cu pensii de trei ori mai mari

Maria David, o româncă care a muncit timp de 26 de ani ca asistentă medicală într-un spital din Italia, se bucură acum de o pensie de trei ori mai mare decât cea pe care ar fi primit-o în România. În prezent, Maria se numără printre pensionarii români care nu mai au grija zilei de mâine.
Maria a plecat din România acum mai bine de două decenii, s-a stabilit în Italia și a lucrat ca asistentă medicală într-un spital de stat. Pe lângă pensia pe care o încasează pentru anii lucrați în România, Maria beneficiază de un venit substanțial din pensia oferită de statul italian.
Cât este pensia Mariei după 22 de ani de muncă în Italia
Maria David a lucrat timp de 22 de ani pe secția de chirurgie cardiovasculară a unui spital de stat din Italia. Acum, la pensionare, românca primește o pensie lunară de 900 de euro din partea statului italian. În plus, Maria mai primește și o pensie din România.
„Mă ajută foarte mult, pentru că oricum e de trei ori mai mare decât pensia din România, pot să îmi permit să fac ce vreau, când vreau, fără stres, fără grija zilei de mâine„, mărturisește Maria.
Alți pensionari români în situația Mariei
Cazul Mariei David nu este singular. Zachei Biro, în vârstă de 67 de ani, care a muncit în Spania și Austria, primește o pensie de 310 euro plus pensia din partea statului român. Bărbatul a lucrat în România timp de 35 de ani, apoi a plecat în Spania și Austria. Alte 100.000 de români încasează pensii din alte state ale Uniunii Europene, de patru ori mai mulți față de 2020.
Cele mai multe pensii primite de către români vin din Germania, Ungaria, Spania, Austria și Italia. Procedurile legale și stagiul de cotigare diferă de la un stat la altul, însă anii de muncă se cumulează. „Anul acesta, Casa Județeană de Pensii Maramureș gestionează un numar de 14.700 de dosare comunitare, iar numărul a crescut în medie cu 1.500 de dosare pe an”, spune Ervin Schlesinger, purtător de cuvânt Casa de Pensii Maramureș.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨