Ce i-a spus tatăl lui Bogdan Teodorescu cu puțin timp înainte să moară: „Seara aceea s-a dovedit a fi ultima”

Bogdan Teodorescu, cunoscut scriitor și analist politic, a murit marți, 8 aprilie 2025, la vârsta de 62 de ani. A fost profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), scriitor cu mai multe romane publicate, consultant în marketing politic și o prezență constantă în platourile televiziunilor de știri.
De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroși politicieni, inclusiv în calitate de strateg pentru campania electorală a fostului președinte Emil Constantinescu.
Ultimul mesaj al tatălui său a rămas adânc întipărit în memorie
Bogdan Teodorescu a vorbit rar despre viața sa personală, însă în 2013 a acordat un interviu pentru Jurnalul Național în care a povestit despre impactul pe care l-a avut familia asupra formării sale. Tatăl său, profesor de limba română, a fost figura centrală în dezvoltarea lui intelectuală.
Teodorescu își amintea cu emoție cum a început să scrie încă din clasele primare:
„Am început să scriu de prin clasa a treia. Eram foarte bun la compuneri, la limba română şi la istorie. Tata, profesor de română, a stat pe capul meu până am început să citesc ce trebuie şi cât trebuie. Tot el mi-a corectat primele încercări. Apoi am mai avut şansa unor oameni din lumea literară care mi-au spus ce trebuia la momentul potrivit şi gata.”
După Revoluție, a intrat în presă, deși cochetase cu scrisul și înainte, în publicațiile studențești:
„Jurnalist am devenit după Revoluţie, deşi am scris sporadic şi înainte în presa studenţească din Bucureşti. Să fii jurnalist (şi când făceam eu presă acum ceva ani, dar şi acum) înseamnă să ai foarte mult curaj. Nu doar pentru a duce la bun sfârşit anumite subiecte complicate care deranjează persoane anume, ci mai ales pentru a putea rezista părerii majorităţii care nu este obligatoriu corectă.”
În același interviu, autorul a explicat că mesajul principal pe care l-a transmis mereu celor din jur, în special studenților săi, era legat de importanța bucuriei zilnice:
„În permanenţă am spus tuturor celor cu care am lucrat că cel mai important lucru este să reuşeşti să te bucuri de lucrurile frumoase care-ţi vin în cale. Şi că eu cred că acesta este motorul care ne împinge înainte.”
A vorbit deschis și despre perioada copilăriei și adolescenței, pe care le-a trăit în mod diferit, dar cu același apetit pentru lectură și explorare.
„Am avut o copilărie lipsită de griji, urmată de o adolescență un pic mai agitată”, a spus el. În tot acest timp, însă, și-a păstrat pasiunile: cititul, călătoriile, muzica.
Despre tatăl său, Bogdan Teodorescu a vorbit cu o admirație profundă, amintindu-și de o seară care a rămas întipărită în minte ca o lecție de viață, dar care avea să fie și ultima lor petrecută împreună.
Pe 29 august 2004, părintele său împlinea 70 de ani. Cu acel prilej, la petrecerea organizată în cinstea aniversării, tatăl i-a transmis un mesaj simplu, dar care avea să capete un sens mult mai profund în timp:
„Pe 29 august 2004, tatăl meu a făcut 70 de ani. Şi în seara aceea la petrecerea de ziua lui, care s-a dovedit a fi ultima, mi-a zis: Am ajuns la 70 de ani. Nici nu ştiu când au trecut. Aşa e… 50 de ani (n. red.: Teodorescu a acordat interviul în ziua în care împlinise această vârstă). Nici nu ştiu când au trecut. Dar ştiu exact ce vreau să fac în fiecare din anii care vor urma.”
Această frază a rămas cu el multă vreme, fiind percepută ca un îndemn la conștientizarea trecerii timpului și la trăirea momentului. Tatăl său i-a fost mai mult decât un părinte: a fost un ghid, un model și un sprijin constant în formarea sa profesională și personală.
Chiar și la finalul vieții, părintele său nu și-a pierdut optimismul și i-a transmis fiului un mesaj de forță, fără dramatism, ci cu o luciditate emoționantă.
Bogdan Teodorescu a păstrat acea lecție și a încercat să o transmită mai departe generațiilor de studenți pe care le-a format de-a lungul anilor la SNSPA.
A rămas fidel ideii că bucuria de a trăi și capacitatea de a te entuziasma pentru lucrurile frumoase din jurul tău sunt cheia pentru a merge mai departe, indiferent de dificultăți.
Pe lângă activitatea didactică, Bogdan Teodorescu a fost implicat și în lumea literară și politică. A publicat mai multe romane și a fost un comentator apreciat în media, fiind deseori invitat să-și exprime opiniile în cadrul emisiunilor politice.
A condus, printre altele, campania electorală a fostului președinte Emil Constantinescu, lucru care l-a făcut cunoscut și în cercurile decizionale.
Până în ultimele sale apariții, Bogdan Teodorescu a rămas același om rezervat în privința vieții personale, dar limpede și convingător în exprimarea ideilor sale.
Discursul lui era întotdeauna structurat, argumentat, dar niciodată încărcat artificial. Își păstra stilul direct, cu nuanțe de ironie fină, dar fără ostentație.
Moartea lui Bogdan Teodorescu lasă în urmă o carieră întinsă pe mai multe planuri – educațional, jurnalistic, politic și literar – dar și o amintire vie în rândul celor care l-au cunoscut sau i-au ascultat vreodată vorbele.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨