Zile libere de Paște 2025. Cât durează minivacanța angajaților. De când se întorc elevii la școală

În 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie, iar angajații din România vor beneficia de o minivacanță de patru zile.
Aceasta va începe vineri, 18 aprilie – zi liberă legală pentru Vinerea Mare – și va continua cu zilele de sâmbătă, 19 aprilie, și duminică, 20 aprilie, culminând cu a doua zi de Paște, luni, 21 aprilie. Astfel, perioada 18-21 aprilie devine o minivacanță oficială pentru salariații din România.
vacanță de Paște și pentru elevii din România
Elevii vor avea o vacanță de primăvară care începe tot vineri, 18 aprilie, și durează până duminică, 27 aprilie. Așadar, și copiii beneficiază de zece zile libere, în aceeași perioadă cu sărbătorile pascale.
Cursurile se reiau luni, 28 aprilie, odată cu începerea celui de-al cincilea modul din anul școlar în desfășurare. Modulul final se încheie pe 20 iunie 2025, moment în care va începe vacanța de vară, care se va întinde până pe 7 septembrie.
Conform structurii stabilite pentru anul școlar 2025-2026, cursurile vor începe pe 8 septembrie. Elevii vor lucra în același format ca și în anul precedent, cu cinci module de învățare și cinci vacanțe.
Elevii din clasele terminale, însă, vor termina cursurile mai devreme, în funcție de nivelul de studiu:
- Clasa a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă – se încheie pe 5 iunie 2026
- Clasa a VIII-a – se încheie pe 12 iunie 2026
- Filiera tehnologică și învățământul profesional – se încheie pe 26 iunie 2026
- Învățământul postliceal – durata cursurilor este stabilită prin planurile-cadru în vigoare
Românii vor avea în total 17 zile libere legale în 2025. Din acestea, 13 zile pică în timpul săptămânii, iar celelalte 4 în weekend. Printre sărbătorile legale se numără:
- 1 mai – Ziua Muncii (joi)
- 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
- 8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)
- 9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi)
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri)
Imediat după Paște, angajații din sectorul public vor avea parte de o nouă minivacanță, de 1 Mai. Ziua de joi, 1 mai 2025, este declarată zi liberă prin lege, fiind Ziua Muncii. Guvernul a decis ca și vineri, 2 mai, să fie zi liberă pentru bugetari, pentru a lega această sărbătoare de weekend.
Potrivit Hotărârii Guvernului, ziua de 2 mai va trebui recuperată de personalul din instituțiile și autoritățile publice. Recuperarea se va face prin prelungirea programului de lucru până pe 31 mai 2025, conform planificărilor stabilite de fiecare instituție în parte, prin acte administrative proprii.
Ziua liberă suplimentară nu se aplică angajaților care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, din cauza procesului de producție sau a specificului activității.
Pentru angajații din sectorul privat, aplicarea acestei măsuri rămâne la latitudinea angajatorilor, nefiind obligatorie prin lege.
Luna aprilie aduce două perioade importante de repaus pentru români – minivacanța de Paște, între 18 și 21 aprilie, și cea de 1 Mai, între 1 și 4 mai, pentru cei care lucrează la stat. Elevii beneficiază și ei de o vacanță de primăvară de 10 zile, în același interval cu sărbătorile pascale.
Numărul total al zilelor libere legale în 2025 este de 17, iar cele mai multe dintre ele pică în timpul săptămânii, ceea ce permite mai multe zile de odihnă pentru angajați.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨