Cine sunt cei doi medici rezidenți care au murit la două săptămâni distanță unul de celălalt. Erau la aceeași specializare, la cel mai mare spital din Iași

Data actualizării: 15 aprilie 2025

Doi medici rezidenți ai Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași au murit la două săptămâni distanță unul de celălalt, în condiții încă neclare. Amândoi erau specializați în gastroenterologie, iar evenimentele au zguduit puternic comunitatea medicală din Iași.

Două pierderi succesive, petrecute într-un interval de doar două săptămâni, au provocat o undă de șoc în comunitatea medicală ieșeană.

Primul deces a fost cel al lui George Tilă, un tânăr de 31 de ani, rezident în anul V, originar din Bârlad. Pe 28 martie, după ce și-a încheiat prima gardă la Spitalul „Elena Beldiman” din orașul natal, a fost găsit mort în locuința sa. Cei care l-au cunoscut l-au descris drept


„un băiat atât de sensibil și atât de inteligent”

La două săptămâni după această tragedie, un alt rezident, Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit fără viață în apartamentul său din Iași. Provenea din Darabani, județul Botoșani, și era în anul IV de rezidențiat. Potrivit celor care îl cunoșteau, era un tânăr liniștit, care trăia echilibrat.

Autopsia lui Emanuel a indicat leziuni la nivelul plămânilor, cel mai probabil din cauza unei infecții respiratorii severe. Nu au fost depistate urme de alcool sau substanțe interzise în organism. Deși se știa că în urmă cu aproximativ o lună făcuse un CT și niște analize, nu le-a discutat cu colegii, ci, cel mult, cu superiorii.

„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri” – prof. dr. Anca Trifan, șefa Institutului, pentru Ziarul de Iași

Aceasta a subliniat și nivelul ridicat de solicitare la care este supus personalul din gastroenterologie, menționând că presiunea este constantă, din cauza numărului mare de pacienți:

„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?” – prof. dr. Anca Trifan

În paralel cu declarațiile oficiale, mai mulți medici rezidenți au început să vorbească despre presiunea resimțită zilnic în spitale și despre lipsa unor mecanisme clare de sprijin psihologic. Pe rețelele de socializare și în discuții restrânse, aceștia descriu un climat marcat de epuizare, stres și frustrare.

Un medic rezident din Iași, care a preferat să rămână anonim, a declarat pentru HotNews.ro:

„Când doi rezidenți din ani terminali mor în două săptămâni, la aceeași specializare, îți ridici niște semne de întrebare. Discutăm între noi, ne plângem pe grupuri de problemele cu care se confruntă rezidenții din spitale, de epuizare, de stres. Lucrurile acestea se cunosc, poate este și o lipsă de curaj, însă teama că nimic nu se va schimba și tot noi, rezidenții, vom avea de suferit dacă semnalăm, ne determină nu ieșim din acest cerc. Acum, după moartea celui de-al doilea coleg, suntem pur și simplu șocați”

Pe lângă aceste două cazuri tragice, Institutul de Gastroenterologie din Iași s-a confruntat recent cu o altă pierdere: prof. dr. Gabriela Ștefănescu, o figură marcantă a instituției, a murit subit, în urmă cu aproximativ șase luni. Decesul a avut loc într-o cameră de hotel din București, unde se afla pentru a participa la un congres medical. Potrivit informațiilor de la acea vreme, nu existau semne că ar fi suferit de vreo afecțiune gravă, iar stilul său de viață era considerat echilibrat.

În urma acestor evenimente, conducerea Institutului a anunțat că va începe o analiză internă privind nivelul de suprasolicitare la care sunt supuși medicii rezidenți. Vor fi căutate soluții concrete care să poată ajuta la protejarea sănătății fizice și psihice a acestora, într-un sistem în care volumul mare de muncă și stresul par să fi devenit o normalitate.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨