Alerta medicala la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi: trei decese suspecte in doua saptamani

În ultimele două săptămâni, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a fost scena unor evenimente tragice, trei cadre medicale pierzându-și viața în circumstanțe suspecte. Printre victime se numără doi medici rezidenți și un brancardier. Ancheta este în plină desfășurare, iar cauzele acestor decese ridica multiple semne de întrebare.
Detalii despre victime
Primul deces a fost al lui George Tilă, un medic rezident de 31 de ani, care a murit pe 28 martie 2025. Informațiile preliminare indică faptul că tânărul suferea de o boală autoimună. În ziua de 13 aprilie 2025, un alt medic rezident, Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit fără viață în locuința sa. Se pare că acesta a fost sub un tratament medicamentos, dar boala pentru care lua medicamente nu era atât de gravă încât să îi cauzeze moartea. Înainte de deces, medicul ar fi fost infectat cu COVID-19 și gripă.
Ultimul deces a fost al unui brancardier de 54 de ani, care a murit în timp ce se afla pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Spiridon. Bărbatul nu avea probleme medicale cunoscute și nu a fost diagnosticat cu vreo boală cronică.
Cauza deceselor
În prezent, specialiștii de la medicina legală trebuie să stabilească dacă există o legătură între cele trei decese. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut să se stabilească dacă există vreo legătură între aceste decese. În timpul declarațiilor sale, ministrul a menționat că s-ar putea să fie vorba despre o suprasolicitare a celor doi medici rezidenți.
„Știm că pentru primul rezident, cel de 31 de ani, deja au fost date rezultatele preliminare către anchetatori. Practic, acum este o întreagă anchetă, pentru că… au apărut inclusiv în spațiul public mai multe mesaje în care se spune că rezidenții de la Gastroenterologie de la Sfântul Spiridon sunt suprasolicitați după gărzi de 24 de ore, urmează program normal de muncă și se ajunge ca acești rezidenți să petreacă câte 32 – 36 de ore fără să doarmă, timp în care trebuie să performeze.”
De asemenea, colegii victimelor au afirmat că volumul de muncă este foarte mare, deoarece nu sunt suficiente asistente și brancardieri la secția respectivă, iar totul este făcut de rezidenți.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨