SURSE Se anunță un cutremur de mari proporții: Căderea Guvernului, posibilă creștere TVA și taxe, concedieri de bugetari. S-ar putea apela la FMI

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Cutremurul economic care se profilează în sistemul bugetar este ținut momentan în frâu doar pentru a nu perturba alegerile prezidențiale.

Mai mulți oameni influenți din politică, în discuții neoficiale, spun că această aparentă liniște va fi spulberată după luna iunie, când vor fi puse în aplicare măsuri extrem de dure, menite să stabilizeze bugetul public, dar cu un cost major pentru populație.

Remaniere sau cădere de guvern, în scenariile vehiculate de liderii politici

În acest moment, în mediul politic se discută deja varianta în care Guvernul Ciolacu 2 nu va rezista impactului măsurilor anunțate. Variantele luate în calcul sunt fie o cădere totală a executivului, fie o remaniere guvernamentală consistentă. Această ultimă variantă a fost menționată inclusiv public de premierul Marcel Ciolacu.


După alegerile din mai, urmează să fie aplicate măsuri de austeritate dure. Una dintre direcțiile analizate este creșterea taxelor. Deși nu s-a decis încă ce taxe vor fi vizate, se discută posibilitatea ca TVA-ul să crească cu cel puțin 2%. O astfel de majorare ar avea impact în lanț, scumpind produse și servicii în întreaga economie.

Tot în pachetul de măsuri analizate se află și reduceri masive de cheltuieli bugetare, care vor fi mai drastice decât cele luate până acum – printre exemplele menționate fiind Ordonanța Trenuleț. Dacă nu se va reuși reducerea deficitului bugetar, următorul pas ar putea fi restructurarea aparatului public, inclusiv concedieri în administrația centrală și locală.

„Este foarte posibilă o creștere a taxelor. Deocamdată sunt în analiză taxele care vor crește. Este posibilă creștea TVA cu cel puțin 2%, o creștere care va afecta întregul lanț”, au declarat sursele politice citate.

„Tăieri masive de cheltuieli bugetare, mult mai dure decât cele adoptate în prezent (de exemplu Ordonanța Trenuleț) Se va ajunge inclusiv la reduceri masive de personal în administrația publică, dacă nu se va reuși scăderea deficitului.”

Se analizează și o posibilă solicitare de ajutor extern. Potrivit acelorași surse, în cazul în care măsurile interne nu vor fi suficiente pentru a reduce deficitul bugetar cu 2% din PIB, România ar putea fi nevoită să ceară sprijinul Fondului Monetar Internațional.

Sursele politice spun că discuțiile despre o eventuală intervenție a FMI nu sunt doar simple scenarii teoretice. În cazul în care nu se reușește prin mijloace interne ajustarea deficitului bugetar cu 2% din PIB, România ar putea apela la această soluție extremă, cu tot ce implică ea – de la control bugetar extern până la impunerea unor condiții stricte de austeritate.

„Conform acelorași surse, pe masă este inclusiv opțiunea nucleară ca România să apeleze la asistența Fondului Monetar Internațional, dacă altfel nu se reduce cu 2% deficitul din PIB.”

Toate aceste măsuri sunt analizate și discutate în culisele politice, dar nu au fost asumate public deocamdată, tocmai pentru a nu influența negativ campania electorală. Alegerile prezidențiale reprezintă un moment delicat, iar oficialii încearcă să amâne cât mai mult anunțarea deciziilor nepopulare, chiar dacă acestea sunt inevitabile.

În același timp, există voci care vorbesc despre faptul că efectele acestor măsuri se vor resimți inclusiv în zona investițiilor publice și a fondurilor direcționate către servicii sociale. Reducerile bugetare de amploare ar putea lovi în programele deja începute, iar administrațiile locale ar putea primi mai puțini bani, ceea ce ar duce la blocaje în proiectele de dezvoltare.

O altă problemă ridicată în aceste discuții este legată de timpul extrem de scurt pentru implementarea acestor decizii. După luna iunie, noul guvern sau guvernul remaniat ar trebui să ia rapid măsuri ferme, pentru a încerca ajustarea deficitului în termenii stabiliți. Întârzierea deciziilor ar putea agrava și mai mult situația bugetară.

În final, tot mai mulți politicieni din eșaloanele superioare ale guvernării admit, chiar dacă în spatele ușilor închise, că perioada de după alegeri va aduce „măsuri fără precedent” în România, comparabile cu cele din criza economică anterioară.

Între timp, liniștea aparentă din spațiul public este menținută strategic, în așteptarea încheierii campaniei electorale. Măsurile anunțate vor fi, potrivit surselor, rapide și ample, iar populația va simți impactul într-un timp foarte scurt.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨