Papa Francisc a sunat în fiecare zi la singura biserică catolică din Gaza. Ultima conversaţie a fost în Sâmbăta Mare: Ne-a binecuvântat

Data actualizării: 22 aprilie 2025

Papa Francisc a sunat zilnic, timp de un an și jumătate, la singura biserică catolică din Fâșia Gaza pentru a verifica starea credincioșilor și a oferi sprijin. Detaliile au fost făcute publice de Părintele Gabriel Romanelli într-un interviu acordat BBC Newshour.

Ultima convorbire cu Suveranul Pontif a avut loc în Sâmbăta Mare, când le-a transmis o binecuvântare și mulțumiri pentru rugăciunile făcute pentru el.

Sprijinul personal al Papei pentru comunitatea creștină din Gaza a fost constant, chiar și în mijlocul unui conflict permanent

Părintele Romanelli, care slujește la Biserica Sfintei Familii din Gaza, a spus că


„zilnic, timp de mai bine de un an şi jumătate, ca să se asigure că aceştia sunt în siguranţă”.

În acest timp, Papa a învățat chiar și câteva fraze în arabă, potrivit preotului. BBC a confirmat că Papa Francisc a fost în contact permanent cu un grup de creștini palestinieni din Fâșia Gaza și a vorbit în repetate rânduri despre conflictul din zonă.

În Sâmbăta Mare, cu o zi înainte de Paște, Papa i-a sunat din nou pe credincioșii din Gaza.

„El ne-a sunat şi ne-a binecuvântat. Ne-a spus că ne mulţumeşte pentru rugăciunile pe care le facem pentru el”

, a declarat Părintele Gabriel Romanelli. În ziua de Paște, Papa a transmis un mesaj global pentru pace și încetarea tuturor războaielor din lume.

Părintele Romanelli a mai adăugat:

„Nu este uşor să trăieşti aici. Aşa că, în calitate de pastor aici, să simt apropierea de Papa însuşi… pentru noi a fost un semn foarte clar şi foarte puternic al milei Domnului şi al încurajării de a-L sluji pe Domnul în Biserica Sa”/

După decesul Papei, Romanelli a declarat pentru Sky News:

„Noi l-am pierdut. În acelaşi timp, noi l-am pierdut de Paşte – pentru noi, creştinii, este un semn bun, un minunat semn al milostivirii Domnului”.

Conform credinței creștine, moartea în timpul Săptămânii Luminate, între Paște și Duminica Tomii, este văzută ca un semn de mântuire, pentru că în această perioadă se consideră că Raiul este deschis pentru toți cei care pleacă dintre cei vii.

Comunitatea mică de creștini din Gaza și-a exprimat durerea profundă după moartea Papei Francisc, despre care au spus că

„a militat pentru pace în enclava devastată de război”.

Pe 26 mai 2014, Papa Francisc a făcut o vizită oficială la Ierusalim, la doar un an după alegerea sa ca lider al Bisericii Catolice. În cadrul acelei vizite, s-a oprit pentru un moment de rugăciune la Zidul Plângerii și a transmis un mesaj puternic împotriva folosirii religiei ca pretext pentru violență.

„Să nu lăsăm pe nimeni să instrumentalizeze numele lui Dumnezeu pentru violență, ci să lucrăm împreună pentru dreptate și pace”, a spus Papa în Orașul Sfânt.

Vizita sa în Israel a inclus o întâlnire cu Marele Muftiu Muhammad Ahmad Hussein pe Esplanada Moscheilor, un loc sacru pentru musulmani. Tot în cadrul acelei zile, Papa s-a îmbrățișat cu doi lideri religioși apropiați – imamul argentinian Aboud și rabinul Skorka din Buenos Aires – la Zidul Plângerii. Apoi, a urcat pe Muntele Herzl, unde a vizitat mormântul fondatorului Mișcării Sioniste și memorialul Holocaustului de la Yad Vashem.

Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie, la scurt timp după ce apăruse la fereastra Bazilicii Sfântul Petru în prima zi de Paște. Cu o zi înainte, înconjurat de mii de credincioși, Papa a oferit binecuvântarea sa din balcon, apoi s-a plimbat cu papamobilul prin Piața Sfântul Petru, binecuvântând mulțimea.

În dimineața Paștelui, Papa Francisc a fost adus într-un scaun cu rotile și a salutat credincioșii care îl aclamau. La 88 de ani, Suveranul Pontif părea slăbit, dar a reușit să rostească în limba italiană:

„Dragi frați și surori, Paște fericit”, urmat de binecuvântarea

„Urbi et Orbi (n.r.: Către Cetate [Roma] şi către Lume)”.

Această binecuvântare, unică prin natura ei, este oferită doar de către Papă și include acordarea indulgenței plenare – o iertare completă pentru consecințele păcatelor.

Toate aceste gesturi, de la contactul zilnic cu o comunitate marginalizată, până la mesajele de pace și gesturile de reconciliere religioasă, au conturat imaginea unui lider care a rămas aproape de credincioși până în ultima clipă. Comunitățile din Gaza și din întreaga lume l-au pierdut pe Papa Francisc într-un moment simbolic, într-o perioadă încărcată de semnificație spirituală pentru creștini.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨