Primăriile care implementează proiecte finanțate din fonduri europene vor putea accesa direct împrumuturi de la stat

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență care permite primăriilor cu proiecte din fonduri europene să solicite împrumuturi direct de la Trezoreria Statului, în limita unui plafon total de 1,5 miliarde de lei.
Sumele pot fi accesate pentru cofinanțarea proiectelor europene sau pentru refinanțarea datoriei publice locale
Conform actului normativ adoptat, unitățile administrativ-teritoriale pot accesa fonduri de la Trezoreria Statului pentru a-și acoperi partea de cofinanțare necesară în proiectele cu fonduri externe nerambursabile, dar și pentru cheltuielile neeligibile, prefinanțare sau chiar pentru refinanțarea datoriei publice locale rezultate din împrumuturi contractate din venituri din privatizare. În această categorie sunt incluse și instituțiile publice finanțate din bugetele locale, precum și asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), împrumuturile pot fi accesate proporțional cu obligațiile fiecărei entități în cadrul proiectelor.
„În prezent, conform unei analize realizate de Ministerul Dezvoltării, sunt în implementare peste 14.300 de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile sau din programe naționale”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței.
Acesta a menționat că valoarea totală a acestor proiecte este de peste 234 de miliarde de lei, iar necesarul de cofinanțare este estimat la 20,4 miliarde de lei.
„Ei bine, în cazul unora dintre ele există dificultăți în asigurarea resurselor de cofinanțare, iar prin mecanismul adoptat astăzi de Guvern se creează posibilitatea contractării unor împrumuturi pentru asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile, a prefinanțării sau a cofinanțării acestora, cât și posibilitatea refinanțării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului”, a mai adăugat Mihai Constantin.
Dobânda aferentă acestor împrumuturi va fi calculată în funcție de ROBOR la 3 luni, comunicat de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii precedente autorizării. Peste acest indicator se adaugă o marjă care depinde de scadența împrumutului:
- 1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani inclusiv
- 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani inclusiv
- 2 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani inclusiv
Dobânda rămâne fixă pe toată durata împrumutului.
Împrumuturile oferă și o perioadă de grație de 12 luni, iar rambursarea se poate face între 1 și 10 ani. De asemenea, este permisă rambursarea anticipată, dacă beneficiarii dispun de fondurile necesare.
Potrivit MDLPA, creditele contractate prin această ordonanță constituie o excepție de la limita de îndatorare prevăzută prin lege.
Pentru a asigura accesul și pentru localitățile mai mici, s-au stabilit plafoane diferențiate, în funcție de tipul unității administrativ-teritoriale:
- Județele: până la 35 de milioane de lei
- Municipiile reședință de județ și sectoarele din București: până la 30 de milioane de lei
- Municipiile: până la 20 de milioane de lei
- Orașele și comunele: plafoane nelimitate
Termenul-limită pentru depunerea documentației la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice sau administrațiile județene ale finanțelor publice este 31 octombrie 2025. După această dată, dosarele complete vor fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
Actul normativ va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨