Ce contine, de fapt, branza de oaie de Sibiu. Rezultatele de laborator sunt surprinzatoare

Data actualizării: 25 aprilie 2025

Brânza de oaie vândută sub eticheta de „produs tradițional din Sibiu” nu este întotdeauna ceea ce pare. În urma unor analize de laborator realizate recent, s-au descoperit nereguli grave în compoziția și igiena acestui produs popular printre români.

Brânza de la tarabă, plină de enterobacterii și fără lapte de oaie

Alexandru Ciric, directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a testat mai multe sortimente de brânză cumpărate din piețele din București și alte zone ale țării. Rezultatele au fost descrise ca fiind „șocante”.


Potrivit acestuia, în unele mostre s-au identificat peste 2.300 de enterobacterii pe gram, un indicator clar al igienei precare.

„Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2.300 de enterobacterii pe gramul de telemea. Asta înseamnă că fie e mizerie foarte mare la vânzare, fie că este mizerie pe întreg lanțul de producție și vânzare a acestui produs.” – Alexandru Ciric, director general al ICA

Mai mult, Ciric a atras atenția că ceea ce cumpără clienții drept „brânză de oaie din Sibiu” poate să nu conțină deloc lapte de oaie. În unele cazuri, produsul este realizat din lapte de vacă, uneori importat din Ungaria, iar alteori chiar din „prafuri”, fără nicio legătură cu metodele tradiționale.

„Este o contaminare cu lapte de vacă. Nu este produs în regim tradițional, artizanal. Atunci când vorbim despre cioban, de producție tradițională, numai din lapte de oaie la producătorul, la deținătorul de oi din Sibiu, nu prea are de unde să se contamineze cu lapte de vacă.” – Alexandru Ciric, director general al ICA

Problemele nu se opresc la compoziție. În piețele din București, dar și din alte orașe, condițiile în care se comercializează această brânză lasă mult de dorit. Spațiile sunt adesea insalubre, iar produsele sunt expuse fără respectarea regulilor minime de igienă.

Pe lângă neregulile legate de compoziție și igienă, specialiștii avertizează că brânza de oaie din Sibiu vândută în piețe poate fi un pericol real pentru sănătate. Nutriționistul Anca Hancu a declarat că, în astfel de condiții, consumatorii riscă să se infecteze cu bacterii periculoase, cum ar fi E.coli, Listeria sau Salmonella.

„Virusul poate evolua foarte turbulent și foarte grav, ducând la apariția multor simptome. Printre acestea se numără febra, diareea, crampele și durerile abdominale.” – Anca Hancu, nutriționist

Copiii, în special, sunt mai expuși riscurilor, deoarece pot ajunge rapid la deshidratare în urma consumului de produse contaminate.

Un alt risc major este legat de manipularea necorespunzătoare a brânzei de către comercianți.

„Comercianții care nu manevrează corespunzător brânza de oaie din Sibiu și au mâinile nespălate pot transmite cumpărătorilor și alte bacterii, cum ar fi Listeria sau Salmonella.” – Anca Hancu, nutriționist

Aceste probleme sunt agravate de lipsa unor controale stricte și de lipsa informării consumatorilor. Mulți oameni cumpără aceste produse din încredere, fără să știe exact ce conțin.

Marketingul înșelător joacă și el un rol important, susține Alexandru Ciric.

„Este un marketing înșelător.” – Alexandru Ciric, director general al ICA

În lipsa unor verificări riguroase și a unei informări clare a cumpărătorilor, riscurile pentru sănătate rămân mari.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨