Polonia interzice fotografiile in locuri publice din 17 aprilie 2025. Ce trebuie sa stii pentru a evita amenzi

Data actualizării: 26 aprilie 2025

Incepand cu 17 aprilie, Polonia introduce o interdictie generala asupra fotografiilor in peste 25.000 de locatii. Acestea sunt considerate infrastructura critica si masura face parte dintr-un nou val de reglementari de securitate nationala. Cetatenii polonezi si turistii straini sunt afectati deopotriva de aceasta restrictie.

Locatiile afectate

Printre locatiile vizate de aceasta interdictie se numara gari, aeroporturi, spitale, centrale electrice, fabrici, poduri, retele de comunicatii si alte puncte de infrastructura esentiala. Aceste locatii sunt marcate cu simboluri speciale, vizibile, menite sa avertizeze populatia asupra restrictiilor in vigoare.

Cei care incalca aceasta interdictie risca amenzi de pana la 20.000 de zloti (aproximativ 5.000 de euro) sau, in cazuri considerate grave, chiar retinerea pentru o perioada de pana la 30 de zile. Legea prevede si posibilitatea confiscarii echipamentelor de fotografiere, inclusiv a telefoanelor mobile sau dronelor, indiferent daca utilizarea acestora a avut un scop turistic sau artistic.


Contextul adoptarii acestor masuri

Adoptarea acestor masuri vine intr-un context de tensiuni geopolitice crescute in regiune. Autoritatile poloneze considera ca noile restrictii sunt necesare pentru a preveni posibile actiuni de spionaj sau sabotaj. Desi Polonia se inspira din politici existente in alte state NATO, amploarea masurii si aplicabilitatea ei pe scara larga au starnit numeroase controverse pe plan intern si international.

Turistii romani care planuiesc vizite in orase ca Varsovia, Cracovia sau Gdansk trebuie sa manifeste atentie sporita.

Un gest aparent banal, precum realizarea unei fotografii in apropierea unei cladiri nedeclarate clar ca fiind infrastructura critica, poate atrage sancțiuni dure. Autoritatile locale sunt autorizate sa ceara stergerea fotografiilor sau inregistrarilor efectuate, fara a fi necesar un mandat judiciar. Refuzul de a coopera poate conduce la acuzatii penale.

Legislatia extinde restrictiile asupra utilizarii dronelor. Chiar si un zbor recreational sau artistic care surprinde accidental o zona protejata poate avea consecinte grave pentru operator, inclusiv raspundere penala. Noua lege reflecta o preocupare crescanda in Europa Centrala fata de amenintarile hibride, spionajul industrial si atacurile cibernetice. Cu toate acestea, exista temeri ca masurile ar putea fi folosite si pentru a restrange libertatea de exprimare, transparenta publica si activitatea jurnalistica.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨