„Lumea a început să intre în panică”. Mărtuiriile românilor după BLACKOUT. Europa în alertă MAXIMĂ

Data actualizării: 29 aprilie 2025

Spania și Portugalia au fost paralizate de o pană de curent de proporții uriașe, care a afectat transportul public, telecomunicațiile, spitalele, magazinele, fabricile și companiile. Mii de oameni au rămas blocați în metrou, între stații, iar centralele nucleare din Spania au fost nevoite să treacă pe alimentare de urgență, folosind generatoare diesel.

Planul de urgență, activat la nivel național

Cauzele exacte ale întreruperii nu sunt încă clare, dar autoritățile analizează mai multe scenarii, inclusiv posibilitatea unui atac cibernetic. Operatorul de electricitate din Portugalia a indicat că un „fenomen atmosferic neobișnuit” ar fi provocat oscilații de temperatură foarte mari, afectând liniile de înaltă tensiune.


În Salamanca, Nerea Fernández, de 33 de ani, și colegii ei de la un studio de design interior au crezut inițial că serverul biroului s-a stricat. Când au văzut că nu au semnal nici la telefon, și-au dat seama că problema e mult mai mare. Nerea a mers pe jos opt kilometri, timp de două ore, ca să își ia copilul de 15 luni de la grădinița din Torre Arias. Deși era grevă în educație și grădinița funcționa cu personal redus, profesorii au rămas cu copiii până au venit toți părinții.

„Această situație scoate ce e mai rău din oameni, unele mașini merg foarte repede și accelerează pentru a nu te lăsa să traversezi.”

„Unii oameni trec prin momente dificile, am intrat într-un supermarket pentru a lua o cutie de lapte și câteva lumânări și acolo era o femeie care era foarte supărată pentru că își pierduse mama, o femeie în vârstă.”

Autoritățile investighează și alte variante, printre care o posibilă defecțiune tehnică sau probleme la cabluri. Pana a lăsat fără electricitate orașe întregi, iar lucrările pentru restabilirea curentului sunt în desfășurare.

Oamenii s-au trezit fără posibilitatea de a găti, de a încălzi băuturi sau de a-și încărca telefoanele. Supermarketurile și magazinele fie s-au închis, fie au funcționat limitat, iar benzinăriile au fost și ele afectate, cu pompe oprite și șoferi blocați. Inclusiv stațiile de încărcare a mașinilor electrice au fost nefuncționale.

În Sant Celonj, Catalonia, o femeie a declarat pentru The Telegraph:

„Nu sunt semafoare, nu sunt trenuri, nu este metrou. Nu au spus încă nimic despre ce a cauzat asta.”

La puțin timp după prânz, alimentarea cu energie a fost întreruptă în aproape toate regiunile din Spania. Casele, birourile și magazinele au rămas în beznă, iar traficul s-a blocat complet din cauza semafoarelor nefuncționale.

O româncă stabilită în Spania a povestit:

„La început, lumea a fost surprinsă, dar apoi a intrat în panică… Erau oameni blocați în lifturi, iar mașinile de pompieri treceau încontinuu pentru a-i elibera. Autoritățile au anunțat că problemele pot dura chiar și zece ore. Aveam o întâlnire cu consulatul de la Sevilla pentru organizarea alegerilor, dar a fost anulată. De asemenea, mai multe avioane nu au putut ateriza.”

Guvernul spaniol a convocat o ședință de urgență și a pus în aplicare planul de intervenție. Echipele de salvare au fost trimise pentru evacuarea călătorilor din metrou și pentru dirijarea circulației, orașele transformându-se în adevărate capcane de trafic.

Cornelius Dobrescu, șofer de camion, a descris imaginea din teren:

„Tot traficul de mărfuri este paralizat. Semafoarele nu funcționează, iar în porturi s-au format cozi imense de camioane care așteaptă să intre.”

Crina Ardelean, Sales Account Manager, a explicat efectele întreruperii de curent asupra activității de birou:

„Acum câteva minute am rămas fără curent aici, la birou. Am fost contactată și de colegi din alte regiuni, toți în aceeași situație. Nu avem nicio posibilitate de comunicare între noi.”

În magazine, atmosfera a fost tensionată. Vânzările s-au putut face doar cu bani cash, iar mulți oameni au avut dificultăți din cauza bancomatelor care nu mai funcționau.

Maria, o altă româncă stabilită în Spania, a povestit:

„Se făcea panică prin magazine. Oamenii cumpărau pâine, apă, se goleau rafturile. În supermarketurile mari nu se mai putea intra fără curent, doar în magazinele mici unde se accepta plata cash.”

Rețelele de telecomunicații au căzut și ele: fără Wi-Fi și fără date mobile, oamenii nu au mai putut comunica cu rudele sau prietenii.

Și Portugalia a fost serios afectată de această pană de curent. În Lisabona, metroul, tramvaiele și troleibuzele s-au oprit complet. În stațiile de autobuz s-au format cozi uriașe, călătorii încercând să găsească alternative de transport.

Pe aeroporturile internaționale Barajas din Madrid și Humberto Delgado din Lisabona, operațiunile au fost suspendate pentru zeci de minute. Deși spitalele erau dotate cu generatoare, unele intervenții și servicii au trebuit să fie anulate. Companiile și-au oprit producția, iar angajații blocați în clădiri au fost nevoiți să forțeze manual ușile electrice pentru a putea ieși.

Problemele au ajuns până în România, unde au fost afectate zborurile către Peninsula Iberică. Zborul din București către Lisabona, programat la ora 15:00 și având 236 de pasageri la bord, a fost anulat. Alte curse către Valencia și Barcelona au avut întârzieri semnificative, iar sosirile dinspre Madrid și Barcelona către Otopeni au fost de asemenea întârziate.

Singurul zbor operat a fost RO 416 de la Madrid către București. Aeronava TAROM a decolat într-un moment critic, când aeroportul din Madrid funcționa doar pe generatoare, iar piloții au avut la dispoziție o fereastră extrem de scurtă de doar șapte minute pentru decolare. În prezent, pasagerii sunt în siguranță și se află în drum spre București.

Potrivit Euro Control, în ziua incidentului erau programate 3.005 zboruri în Spania și peste 700 în Portugalia. Aproximativ 600.000 de pasageri au fost afectați de anulări, întârzieri sau reprogramări. Specialiștii estimează că vor fi necesare câteva zile pentru ca traficul aerian să revină la normal.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨