Victorie pentru Elena Udrea. Cu cât i-a fost redusă pedeapsa, decizia instanței nu este definitivă

Tribunalul Prahova a decis marți că Elena Udrea, fost ministru al Turismului, va beneficia de scăderea din pedeapsa de 6 ani a perioadelor în care a fost reținută în România, Costa Rica și Bulgaria, precum și a timpului deja executat în închisoare, în țară.
Se anulează mandatul de executare emis în 2018
Conform deciziei instanței:
„Se deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, perioada de la data de 25.02.2015 la data de 16.06.2015, reprezentând perioada în care petenta a fost arestată preventiv și arestată la domiciliu în România, perioada de la data de 03.10.2018 la data de 24.12.2018, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Republica Costa Rica, perioada de la data de 07.04.2022 la data de 16.06.2022, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Bulgaria, precum și perioada executată efectiv în România respectiv de la data de 16.06.2022 la zi.”
Totodată, în aceeași hotărâre se precizează:
„Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44/05.06.2018 emis în baza sentinței penale nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală și dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a prezentei hotărâri.”
Hotărârea nu este definitivă și va produce efecte doar dacă nu este contestată sau dacă este menținută în instanțele superioare.
În prezent, Elena Udrea se află în detenție la Penitenciarul Târgșor, după ce a fost adusă în țară în iunie 2022, în urma extrădării din Bulgaria.
Procesul a început în 2015, când Elena Udrea a fost trimisă în judecată. Sentința definitivă a venit în iunie 2018, însă înainte de pronunțare, aceasta a fugit din țară. Ulterior, a fost localizată și arestată în Costa Rica.
În decembrie 2018, Curtea Constituțională a stabilit că formarea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte nu a respectat legea. Astfel, condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate temporar, iar Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica și s-a întors în România.
În aprilie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o decizie prin care instanțele din România puteau aplica hotărârile definitive, chiar și în contextul unor vicii procedurale. În baza acesteia, Înalta Curte a respins contestația Elenei Udrea și a reconfirmat condamnarea la 6 ani de închisoare.
Ulterior, Udrea a fugit din nou, de această dată în Bulgaria, unde a fost prinsă și extrădată în România în iunie 2022.
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea este acuzată că a creat un sistem de plăți nelegale prin care persoane apropiate ei primeau bani de la reprezentanți ai unor firme. Aceste sume erau menite să asigure plata la timp a lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului, instituție pe care o conducea la acel moment.
Potrivit anchetatorilor, banii ajungeau fie în patrimoniul personal al Elenei Udrea – sub formă de numerar sau prin achiziții de bunuri și servicii –, fie în conturile Organizației PDL București sau în posesia lui Rude
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨