Cutremur în România, joi, 1 mai 2025. Unde a fost raportat și ce magnitudine a avut seismul

Cutremurul înregistrat joi, 1 mai 2025, în România, a avut o magnitudine de 3,2 și s-a produs în jurul prânzului, mai exact la ora 12:43. Seismul a fost localizat în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 118,3 kilometri, potrivit informațiilor transmise de Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).
Cutremurul din Vrancea, resimțit în mai multe orașe
Potrivit datelor INFP, cutremurul s-a produs în apropierea mai multor orașe importante:
- 30 km vest de Focșani
- 70 km nord de Buzău
- 80 km est de Sfântu-Gheorghe
- 83 km sud-vest de Bârlad
- 87 km sud de Bacău
- 94 km est de Brașov
Seismul a fost clasificat drept slab, fără pagube raportate până la acest moment.
Evenimentul seismologic din România vine la scurt timp după ce Grecia și Turcia au fost afectate de mișcări tectonice. În Grecia, a fost înregistrat un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter, produs la o adâncime mică de doar 10 kilometri. Epicentrul a fost situat în apropierea localităților Kalamaria, Salonic și Kavala.
Tot joi, Turcia a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 4,2, tot de suprafață, apărut aproape de zonele Tavsanli, Usak și Kutanya.
Aceste seisme din sud-estul Europei au reactivat temerile românilor legate de un posibil cutremur major pe teritoriul țării, mai ales în contextul istoricului seismic al regiunii Vrancea.
Mulți români trăiesc cu teama unui nou seism devastator, considerat de unii ca fiind o „replică” a celui din 1977. Panica este alimentată de convingerea răspândită că un astfel de eveniment este inevitabil.
„Din păcate, este 100% faptul că acest mare cutremur se va produce. Și mai grav, nimeni nu știe când va avea loc acest cutremur, astfel că multă lume așteaptă vești din partea profesorului Gheorghe Mărmureanu”
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, specialist cunoscut în domeniul seismologiei din România, este una dintre puținele voci care aduc o notă de calm în această atmosferă tensionată.
Acesta a declarat recent, într-o intervenție la România TV, că nu se așteaptă la un cutremur de proporții catastrofale mai devreme de anul 2040.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.
El a subliniat că modelul seismic din zona Vrancea este complex și că energia acumulată în adâncime nu este suficientă, în opinia sa, pentru un cutremur cu magnitudine devastatoare în viitorul apropiat.
În ciuda asigurărilor oferite de Mărmureanu, românii continuă să fie în alertă ori de câte ori se produce un cutremur, chiar dacă este unul slab.
Contextul regional, cu mișcările tectonice recente din Grecia și Turcia, contribuie și el la amplificarea emoțiilor colective.
Până în prezent, autoritățile nu au raportat victime sau daune materiale în urma seismului de joi, 1 mai.
Reprezentanții Institutului Național de Fizică a Pământului continuă să monitorizeze activitatea seismică din regiune și oferă periodic actualizări publicului.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨