Vremea hibernala in luna mai: Val de aer arctic in Romania

Data actualizării: 12 mai 2025

Romania se confrunta cu un episod neobisnuit de frig in luna mai 2025, cauzat de un val de aer arctic care a afectat in mod semnificativ temperaturile, in special in zonele montane si regiunile nordice. Acest fenomen, cu un caracter aproape hibernal, reprezinta o provocare pentru infrastructura rutiera si agricultori, datorita riscului de compromitere a unor culturi.

Recorduri de frig in Transilvania, Maramures si Moldova

In judetele din Transilvania, Maramures si Moldova, temperaturile au atins valori negative, fiind raportate minime record pentru ultima jumatate de secol. La Miercurea Ciuc, termometrele au inregistrat minus 3,6 grade Celsius, fiind cea mai scazuta temperatura pentru 12 mai din ultimele decenii. La Toplita, s-au consemnat minus 2,3 grade, in timp ce varful Omu a inregistrat minus 7 grade Celsius.

Ninsoare abundenta in zonele montane

In zonele montane a nins abundent, formandu-se un strat nou de zapada de 2-4 centimetri. Drumurile alpine, precum Transfagarasanul si Pasul Tihuta, au necesitat interventia utilajelor de deszapezire. Deschiderea oficiala a Transfagarasanului, planificata initial pentru inceputul lunii, a fost amanata pentru sfarsitul lui mai din cauza acestor conditii meteorologice severe.


Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valul de frig se va mentine pana pe 15 mai. In acest interval, temperaturile maxime vor varia intre 11 si 19 grade Celsius in zonele de campie, iar minimele nocturne pot cobori sub 0 grade in depresiuni si la altitudini mari. Exista un risc semnificativ de bruma si inghet usor, fenomene care pot afecta culturile agricole si vegetatia sensibila.

‘La altitudini mai mari de 1500 de metri, vorbim predominant de precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, chiar si cu depunere de strat de zapada. Inregistrăm cele mai coborate temperaturi in zona montana, de pilda, 15 grade la Caliman, unde si stratul de zapada masoara 15 cm, -3 grade la Varful Omu sau Balea Lac, cel mai cald – 19 grade C la Moldova Veche, cu 13-14 grade, de asemenea, in Capitala.’, a declarat directorul ANM.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨