Cum se scoate o căpuşă. Metoda care o scoate în câteva secunde cu risc zero de infecţie

O metodă simplă şi eficientă pentru îndepărtarea căpuşelor poate reduce riscul de infecţie cu bacteria Borrelia burgdorferi, responsabilă de apariţia bolii Lyme. Această bacterie se transmite exclusiv prin muşcătura unei căpuşe care se hrăneşte cu sânge uman sau animal.
Activitatea acestor paraziţi începe din luna martie şi durează până la finalul toamnei, motiv pentru care părinţii care îşi duc copiii în parcuri sau în zone verzi sunt tot mai atenţi în această perioadă.
Cum se scoate corect o căpuşă acasă
Căpuşele pot fi extrase în condiţii de siguranţă şi fără riscuri chiar şi acasă, cu condiţia să urmezi câţiva paşi esenţiali.
În primul rând, este important să păstrezi calmul dacă observi o căpuşă prinsă de piele.
Se recomandă să iei o bucată de vată, să o îmbibi în alcool sau iod şi să o ţii deasupra căpuşei timp de aproximativ cinci minute.
Scopul acestei etape este ca picioarele căpuşei să slăbească prinderea în piele, făcând procesul de îndepărtare mai sigur.
„Este absolut suficient ca picioarele căpuşei să nu mai strângă atât de tare tegumentul. De îndată ce căpuşa şi-a desprins picioarele, cu ajutorul unei pensete, se răsuceşte capul căpuşei invers acelor de ceasornic”, se arată în explicaţiile oferite.
O altă variantă presupune folosirea unui băț de chibrit.
Căpușele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține capătul acestuia, iar metoda este considerată extrem de eficientă.
Se umezește vârful unui băț de chibrit, apoi se rotește ușor în cercuri în jurul zonei unde este prinsă căpușa, cât mai aproape de locul în care este înfiptă.
„Parazitul își va extrage singur capul din tegument în doar câteva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor. Având în vedere că parazitul va ieşi singur, riscul de infecţie va fi zero”, este precizat în explicaţiile metodei.
Deşi această metodă promite un risc zero de infecţie, medicii atrag atenţia asupra unui aspect esenţial: durata de timp în care căpuşa rămâne ataşată de piele.
Cu cât aceasta a stat mai mult de 24 de ore pe corp, cu atât riscul de transmitere a bacteriei Borrelia burgdorferi creşte considerabil.
Este importantă identificarea rapidă a parazitului, cât şi îndepărtarea promptă şi corectă.
În ciuda eficienţei acestor metode casnice, recomandarea generală este ca extragerea unei căpuşe să fie făcută într-o cameră de gardă, în cadrul unui spital de urgenţă.
Acolo, procedura poate fi supravegheată medical şi, la nevoie, completată cu investigaţii sau tratamente suplimentare.
Totuşi, în lipsa posibilităţii de a ajunge imediat la medic, metoda cu alcool şi cea cu băţul de chibrit pot fi soluţii temporare sigure, dacă sunt aplicate corect.
Pe fondul vremii calde şi a activităţilor în aer liber, tot mai mulţi părinţi se întreabă ce e de făcut în cazul unei muşcături de căpuşă, mai ales că paraziţii ies din hibernare odată cu venirea primăverii.
Deşi nu orice căpuşă este purtătoare de boli, este important ca fiecare persoană să fie atentă şi să acţioneze imediat ce observă o posibilă înţepătură.
„Important de menţionat este că nu orice căpuşă este purtătoare de boli. Cu toate acestea, este indicat să fii prevăzător şi să ştii cum să acţionezi în cazul în care ai fost muşcat de o căpuşă”, se arată în sursa citată.
Păstrarea calmului, aplicarea unei metode corecte de îndepărtare şi consultul medical rapid, acolo unde este posibil, sunt paşii esenţiali care pot preveni apariţia complicaţiilor asociate muşcăturilor de căpuşă.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨