Lovitură pentru Anamaria Gavrilă. Demisie în bloc din grupul POT din Parlament

Data actualizării: 21 mai 2025

Anamaria Gavrilă a rămas singură în fruntea grupului Partidului Oamenilor Tineri (POT) din Parlament, după ce șase deputați – Dumitriţa Albu, Lucian Andruşcă, Andrei Csillag, Călin Groza, Gheorghe Pîclişan şi Aurora Simu – și-au anunțat miercuri demisia, atât din partid, cât și din grupul parlamentar.

Aurora Simu ocupa funcția de vicelider al grupului în Camera Deputaților, în timp ce ceilalți făceau parte din rândul membrilor obișnuiți.

Un pas decisiv într-o criză internă: „Am încercat cu bună credinţă să salvăm acest proiect”

Aurora Simu a făcut publică decizia în plenul Camerei Deputaților:


„Stimaţi colegi, dragi români, cu părere de rău, dar cu încredere că ne vom duce misiunea până la capăt, noi, Albu Dumitriţa, Andruşcă Lucian, Csillag Andrei, Groza Călin, Pîclişan Gheorghe şi subsemnata, Simu Aurora Tasica, ne-am depus astăzi demisiile din Partidul Oamenilor Tineri şi implicit din grupul parlamentar POT.”

Deputata a motivat plecarea prin faptul că „ideea în care am crezut cu toată sinceritatea” s-a pierdut pe drum, adăugând:

„Direcţia impusă de actuala conducere s-a îndepărtat profund de promisiunile iniţiale. Am încercat cu bună credinţă să salvăm acest proiect, dar din păcate, toate aceste eforturi au fost ignorate.”

În continuarea declarației, Aurora Simu a transmis că gestul celor șase parlamentari „este un semnal pentru toată mişcarea suveranistă” și pentru întreaga țară.

Ea a subliniat că este vorba despre un mesaj clar:

„Românii doresc într-o Europă altfel, cu fruntea sus, cu politicieni care au ca unică agendă interesul acestei ţări.”

Deputata a criticat totodată „partidele politice sechestrate de lideri absoluţi, aflaţi, din păcate, în competiţii de cult al personalităţii” și a anunțat inițierea unui nou proiect politic:

„Mişcarea politică pe care gestul nostru o iniţiază vine ca un răspuns şi va reprezenta alternativa, noua casă democratică pentru o politică conservatoare, suveranistă, decentă.”

Această ieșire în bloc vine într-un context de tensiuni repetate în cadrul formațiunii.

Marți, deputatul Andrei-Ionuț Teslariu, ales pe listele POT, a trecut oficial la grupul parlamentar PNL, după ce își anunțase despărțirea de POT încă din martie.

Pe 6 mai, și Dorin Popa și-a dat demisia din grupul POT.

După plecările anunțate, grupul POT mai are în prezent doar 14 membri, în condițiile în care pragul minim necesar pentru recunoașterea unui grup parlamentar este de 7 deputați.

Cu toate acestea, Anamaria Gavrilă rămâne în fruntea formațiunii, susținând public proiectul și respingând acuzațiile celor care au plecat.

„Un proiect demn” și sacrificii personale: reacția liderului POT

Într-o postare publicată cu o zi înainte pe Facebook, Anamaria Gavrilă a transmis:

„POT este o organizație despre omul de rând care are curajul să spere la mai mult în țara lui și pentru țara lui. Nu am fost niciodată perfecți și nici nu am pretins a fi, dar suntem o mână de oameni care am intrat cu sufletul curat în Parlament, nu uităm de unde am plecat și mai ales nu uităm că românii ne-au trimis aici cu o misiune.”

Ea a subliniat că a ales să construiască un partid „deși puteam să îmi asigur un loc călduț în altă parte” și că a fost conștientă de riscul de a nu mai obține un nou mandat.

Referindu-se la demisionari, Gavrilă a declarat:

„Dacă o parte dintre ei astăzi consideră că interesele lor personale sunt mai presus de misiunea oferită de români, eu nu pot decât să le urez drum bun.”

A adăugat și o critică directă:

„Unii dintre actualii parlamentari nu au muncit în campanie cât au muncit ceilalți, dar au ajuns pe liste. Tocmai aceștia sunt cei care au văzut în mandatul de parlamentar singura lor șansă să își optimizeze interesele.”

Anamaria Gavrilă a precizat că proiectul politic a fost fondat în familie:

„POT a fost fondat de sora mea și verișoara mea. Am lucrat la el împreună cu soțul meu și sunt mândră de asta. POT este un start-up politic pornit alături de oamenii care vor să se implice.”

În finalul mesajului, ea a transmis susținere celor rămași alături de partid:

„Sunt mândră de cei care rămân și știu că în fața lui Dumnezeu eu mi-am sacrificat de mai bine de 4 ani de zile liniștea, familia și banii personali pentru un proiect demn. Mulțumim celor care vin alături de noi.”

POT rămâne cu un număr redus de parlamentari, dar cu o conducere dominată tot de membri ai Legislativului:

„În același timp are o conducere unde 9 din cei 10 membri sunt parlamentari, iar parlamentarii sunt foarte bine reprezentanți în conducere.”

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨