Cum să depozităm corect ouăle și cum să le recunoaștem pe cele proaspete ne învață doctorul în biotehnologie Dan Vodnar

Dan C. Vodnar, doctor în biotehnologie, a participat la ultima ediție a podcastului Altceva, prezentat de Adrian Artene. Aici, expertul a discutat diverse subiecte legate de alimentație și nutriție, inclusiv cum să identificăm ouăle proaspete și cum să le depozităm corect.
Identificarea ouălor proaspete
Oul este unul dintre cele mai consumate alimente, datorită modului său simplu de preparare și utilizării sale în multe rețete, inclusiv deserturi. De aceea, este esențial să știm cum să le alegem de pe rafturile magazinelor.
„Să ne imaginăm că avem această apă, că scufundăm oul și oul în momentul în care are poziție orizontală înseamnă că este un ou proaspăt. Cu cât își schimbă centru, cu cât el practic se ridică, cu atâta înseamnă că este un ou mai vechi. În momentul în care rămâne totuși în contact cu partea inferioară a vasului, deci nu s-a ridicat, înseamnă că e un ou vechi de o săptămână și jumătate până la două săptămâni, iar în momentul în care începe să floteze, oul este peste patru săptămâni și n-ar mai trebui să-l consumăm.”, a explicat profesorul Dan C. Vodnar.
Depozitarea corectă a ouălor
Profesorul universitar a discutat și despre importanța depozitării corecte a alimentelor, subliniind faptul că ouăle nu ar trebui păstrate în ușa frigiderului, ci pe raftul din mijloc. Acesta a explicat că acest lucru se datorează faptului că în partea de sus a oului există o cameră de aer care presează pe ou și nu permite evaporarea apei din interior, păstrându-le astfel proaspete pentru o perioadă mai îndelungată.
„Un alt element important este ca întotdeauna ouăle, să fie păstrate cu vârful în jos. Și când le punem acasă, știți că sunt acum dispozitive de frigidere, nu e necesar să pui cofrajul pe care îl iei din supermarket în frigider, ci sunt acele dispozitive care mimează foarte bine design-ul lor și oul se pune cu vârful în jos.”, a mai spus expertul.
Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici. Dacă doriți să aflați mai multe despre subiectul alimentației și nutriției, puteți urmări și alte ediții ale podcastului Altceva cu Adrian Artene.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨