Cum identifici roșiile tratate cu chimicale – Sfaturi de la specialiști pentru un consum sigur în sezonul estival

Data actualizării: 14 iulie 2025

A venit vara, iar salatele răcoroase și mâncărurile ușoare au revenit în farfuriile românilor. În această perioadă, roșiile sunt aproape nelipsite din mediul de vară. Totuși, cât de sigur este consumul lor? Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că nu toate roșiile sunt atât de naturale pe cât par. Cum îți dai seama dacă o roșie a fost tratată cu chimicale sau nu?

Metodele producătorilor

Din dorința de a obține profit rapid și consistent, unii producători forțează coacerea legumelor prin metode deloc sănătoase. Substanțe interzise, pesticide în doze mult peste limita legală și acceleratori de maturare sunt folosiți pentru ca roșiile să ajungă mai repede pe rafturi, iar unele dintre ele pot ascunde un real pericol pentru sănătate.

Indicii prețioase

Deși diferențele între roșiile tratate și cele naturale pot fi greu de sesizat la exterior, există totuși câteva indicii prețioase, potrivit specialiștilor. Chiar dacă aspectul exterior poate fi înșelător, adevărata „poveste” a unei roșii stă în interiorul ei. Legumicultorii cu experiență spun că roșiile maturate forțat au adesea un interior verde, necopt. Așadar, singurul mod în care se poate vedea dacă o roșie a fost tratată cu chimicale și forțată să se coacă ar fi analizarea ei la interior. În plus, forma țuguiată, adesea întâlnită la roșiile din solarii, poate fi un alt semnal de alarmă.


„În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea ecrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, explică Cristi Rusu, preşedintele Asociaţiei Legume.

Potrivit specialiștilor, roșiile fără semințe sunt adesea un indiciu că avem de-a face cu un produs de import sau cu unul tratat excesiv. Costel Vînătoru, Directorul Băncii de Gene de la Buzău, atrage atenția că astfel de roșii sunt suspecte și trebuie evitate, mai ales dacă provin din țări care nu respectă normele stricte ale Uniunii Europene.

„Dacă ştim producătorul, transabilitatea producţiei, sigur putem consuma cu încredere. Sau să luăm din magazine unde producţia este certificată. Atunci când vedem un fruct fără sămânţă, ştim că nu vorbim de o tomată românească. Vorbim de o tomată fie de import, fie că vorbim de o tomată stimulată în exces. Şi merele se pot diferenţia”, susține Costel Vînătoru.

Sfatul specialiștilor? Roșiile ar trebui cumpărate doar de la producători locali cunoscuți, prezenți constant în piețe sau magazine cu produse certificate.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨