Dragos Patraru dezvaluie ingredientele ascunse in iaurturile cu fructe

Iaurturile cu fructe sunt printre cele mai consumate alimente de români, dar puțini știu din ce sunt făcute, de fapt. Dragoș Pătraru, cunoscut pentru informațiile prețioase pe care le oferă în domeniul sănătății, a analizat șase tipuri de produse, printre care și Danone, pentru a demistifica acest subiect.
Dezvăluirile lui Dragoș Pătraru despre iaurturile cu fructe
În cadrul emisiunii sale, Starea Sănătății, jurnalistul a studiat etichetele mai multor produse. El a ales să vorbească despre iaurturile cu fructe și a analizat inclusiv un iaurt Danone Delicioso de 125 de grame. Ingredientele acestui produs, conform etichetei, includ „lapte pasteurizat, zahăr, vișine 2,1% (cu adaos de: concentrat de morcov, aromă, concentrat de morcov si afine), proteine din lapte, fermenți de iaurt”.
„Nu, acesta nu este iaurtul meu cu vișine”, a declarat Dragoș Pătraru, după ce a citit lista cu ingrediente.
Studiul Asociației Pro Consumatori despre iaurturile cu adaosuri
Pătraru a menționat un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), în 2026, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Acest studiu a concluzionat că iaurturile cu adaosuri au un conținut ridicat de zahăr per unitatea de vânzare/bucată, care ajunge pana la 11 lingurițe de zahăr. Acestea sunt, de fapt, amestecuri din iaurt, sucuri de fructe și legume în proporții neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia și aditivi alimentari.
„Având in vedere atât cantitatea mare de zahăr conținută, cât și compoziția nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentația copiilor”, a transmis conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Informațiile dezvăluite de jurnalistul Dragoș Pătraru și studiul APC subliniază importanța citirii etichetelor produselor alimentare și a înțelegerii ingredientelor pe care le consumăm. Nu doar pentru a evita consumul excesiv de zahăr, dar și pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt, de fapt, ceea ce par a fi.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨