Stefan Jicol dezvaluie rolul ascuns al Romaniei in Razboiul Rece
Invitat recent la emisiunea Dan Diaconescu Direct, Ștefan Jicol a făcut unele declarații incendiare despre Războiul Rece și implicarea lui Nicolae Ceaușescu. Potrivit acestuia, în ultimele decenii ale Războiului Rece, România lui Nicolae Ceaușescu juca un rol mult mai complex decât se crede în mod obișnuit.
Romania, un punct de interes pentru ambele blocuri de putere
Departe de a fi doar o țară satelit în orbita Moscovei, România devenise un punct de interes pentru ambele blocuri de putere, atât datorită politicilor sale externe independente, cât și din cauza posibilei dezvoltări nucleare. Într-un context internațional tensionat, dominat de prăbușirea ordinii bipolare și de slăbirea economică a Uniunii Sovietice, România apărea, paradoxal, ca o piesă strategică importantă pe tabla de șah globală.
În 1989, Ceaușescu părea izolat, dar nu lipsit de ambiții. România întreținea relații economice și diplomatice active cu regimuri controversate precum cel al lui Muammar Gaddafi în Libia, Saddam Hussein în Irak sau Iranul post-Khomeini. Deși ideea unei axe politico-militare între aceste state a fost adesea respinsă de istorici ca mitologie geopolitică, interesul marilor puteri pentru România era real.
Potentialul nuclear al Romaniei
Mult mai îngrijorătoare pentru SUA și URSS era posibilitatea ca regimul Ceaușescu să fi dezvoltat, sau cel puțin să fi fost aproape de a dezvolta, o armă nucleară. Informațiile privind existența unui program nuclear avansat nu sunt complet lipsite de temei. România dispunea de resurse de uraniu, de tehnologie nucleară furnizată anterior de Occident, dar și de infrastructură științifică semnificativă. Institutul de Cercetare de la Măgurele, unde a activat și Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului, avea capacități importante în domeniul fizicii nucleare. De asemenea, la Colibași (lângă Pitești) funcționa un reactor nuclear de cercetare.
Ștefan Jicol: Dom’le, s-au speriat de Ceaușescu că vroia să facă cu Gaddafi și cu Saddam Hussein și cu… tocmai murise Comeini și a venit Kamenei ăsta care și în zilele noastre e moșul ăsta de la iranieni de 86 de ani și că Ceaușescu vrea să facă o… Astea sunt mituri, deci nu sunt adevărat. Ce-i speria foarte tare pe americani și pe sovietici la vremea respectivă era faptul că Ceaușescu putea face bomba atomică.
Deci, potrivit lui Jicol, nu relatiile externe ale Romaniei erau cele care-i speriau pe americani si sovietici, ci potentialul nuclear al tarii. Acesta a dezvaluit ca Romania avea deja resurse de uraniu si tehnologie nucleara, iar fiul dictatorului, Valentin Ceausescu, era seful Institutului de Cercetare Atomica de la Magurele. De asemenea, tara noastra avea doua reactoare nucleare, unul la Magurele si celalalt la Colibasi.
Chiar daca niciun raport oficial nu a confirmat un program militar, suspiciunile erau suficiente pentru a alimenta temerile strategice ale marilor puteri. Astfel, Romania a aparut ca o piesa periculoasa pe tabla de sah globala a Razboiului Rece.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨