Alerta medicala in Europa: Virusul tropical Chikungunya a ajuns pe continent

Europa se confruntă cu o nouă amenințare medicală. Un bărbat din Franța a fost infectat cu virusul tropical Chikungunya, o boală transmisă de țânțarii-tigru asiatici. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei, incluzând dureri articulare.
Chikungunya – un virus în expansiune
Virusul Chikungunya (CHIKV) a fost identificat pentru prima dată în Republica Unită Tanzania în 1952, extinzându-se ulterior în Africa și Asia. Începând cu anul 2004, focarele virusului au devenit mai frecvente și mai răspândite. Aceasta se datorează parțial adaptărilor virale care permit răspândirea mai ușoară a virusului de către țânțarii Aedes albopictus, precum și introducerii virusului în populații sensibile din punct de vedere imunologic. Virusul a fost identificat în peste 110 țări din Asia, Africa, Europa și America.
De la începutul anului 2025 și până la începutul lunii iunie, au fost raportate aproximativ 220.000 de cazuri de CHIKVD și 80 de decese legate de acest virus. Cazuri au fost raportate în America, Africa, Asia, Europa continentală, Réunion și Mayotte (regiunile ultraperiferice ale Uniunii Europene).
Primul caz de Chikungunya în Franța
Institutul epidemiologic din Germania, Robert Koch (RKI), a anunțat că un bărbat a fost infectat cu virusul Chikungunya. Cazul a fost detectat în regiunea franceză Alsacia, la aproximativ 10 km de granița cu Germania. În Germania, au fost înregistrate 75 de cazuri de Chikungunya între aprilie și iunie – toate persoanele fiind infectate în timpul călătoriilor în străinătate.
Chikungunya este o boală virală transmisă de țânțari, cauzată de virusul chikungunya, un virus ARN din genul alphavirus al familiei Togaviridae. Pacienții simptomatici se confruntă cu febră, dureri articulare severe, dureri musculare, dureri de cap, greață și oboseală. Majoritatea pacienților se recuperează complet după infecție, dar au fost raportate cazuri ocazionale de complicații oculare, cardiace și neurologice în cazul infecțiilor cu CHIKV.
În 2025, America a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de CHIKVD raportate la nivel mondial. Din iunie 2025, țările care raportează cel mai mare număr de cazuri de CHIKVD sunt Brazilia, Argentina, Bolivia și Peru. În Asia, peste 33.000 de cazuri de CHIKVD au fost raportate în India, Sri Lanka și Pakistan. În Africa, cazuri de CHIKVD în 2025 au fost raportate de Senegal.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨