Măsurile fiscale ale guvernului Bolojan vizează o nouă categorie de români

Data actualizării: 13 iulie 2025

Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește adoptarea celui de-al doilea pachet fiscal, anunțate deja de către premierul României. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de luna viitoare, având un impact direct asupra unei noi categorii de români.

Controversele aduse de noile reforme

Reformele controversate fac parte dintr-un pachet fiscal mai amplu, prin care guvernul încearcă să reducă cheltuielile publice și să limiteze deficitul bugetar. Primele reforme au intrat deja în vigoare de la 1 iulie 2025, iar acum urmează al doilea pachet. Premierul României a prezentat deja măsurile pe care vrea să le adopte și a promis că până la finalul acestei luni le va pune la punct.

Pe cine vizează noile reforme ale guvernului Bolojan

Ilie Bolojan vizează cu noile măsuri șefii companiilor de stat, „specialii” și evazioniștii. În primul rând, premierul României vrea să reducă pensiile speciale și să crească vârsta de pensionare, însă există riscul să nu treacă testul Constituționalității. În plus, este prevăzută reorganizarea companiilor de stat prin reducerea salariilor de mii de euro și a membrilor din consiliile de administrație.


Reforma ANAF și alte propuneri

În pachetul fiscal este prevăzută și o reformă a ANAF pentru a colecta mai bine taxele și impozitele și a introduce criterii stricte de performanță la vârful instituției. Guvernul mai are în plan și câteva propuneri venite din partea PSD – impozitarea multinaționalelor și taxarea câștigurilor din criptomonede. Momentan, nu se știe dacă aceste măsuri vor fi introduse, însă cert este că o urmează o restructurare drastică a mai multor instituții.
„Reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. Vom restructura autoritățile autonome de tip ASF, ANCOM și ANRE. Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele. Reforma administrației locale și centrale – prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare și digitalizare”, a mai spus Ilie Bolojan.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨