Pun apă clocotită peste orez

Data actualizării: 21 august 2025

Orezul este pregătit simplu, printr-o metodă care îi păstrează gustul și textura. Se spală bine până când apa rămâne limpede, apoi se rumenește câteva minute în ulei încins. Se acoperă cu apă clocotită, două căni fiind suficiente pentru o cană de orez, se adaugă sare și se lasă la fiert cu capacul pus. În doar zece minute orezul este gata, bob cu bob, fără să rămână apă în vas.

Preparatul nu se oprește aici, pentru că peste orez vine un sos consistent, făcut din carne și legume, care aduce aromă și savoare.

Ingrediente:

  • 1 cană de orez
  • 50 ml ulei vegetal
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 300 g carne (vită sau porc)
  • 1 morcov
  • 2 căței de usturoi (pentru sos)
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • o mână de fasole verde
  • 1 ardei (roșu sau verde)
  • sare și piper după gust
  • apă clocotită

Sosul începe cu ceapa tocată mărunt, pusă la călit în ulei încins până capătă culoare aurie. Se adaugă apoi usturoiul și morcovul ras, lăsate câteva minute pe foc pentru a se înmuia și a-și lăsa aroma.


Carnea tăiată cubulețe se pune direct peste baza de ceapă, usturoi și morcov și se lasă până se rumenește bine la exterior. După ce prinde culoare, se adaugă pasta de roșii, care se amestecă atent pentru a lega aromele și a da sosului o consistență mai densă.

În același vas se pun fasolea verde și ardeiul tăiat fâșii. Totul se potrivește cu sare și piper, iar apoi se adaugă o cană de apă clocotită. Preparatul se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 10–15 minute, până când legumele devin fragede și sosul scade ușor, amestecând din când în când ca să nu se prindă.

Când toate sunt gata, orezul fiert și uscat se așază pe farfurie, iar deasupra se toarnă sosul de carne și legume. Pentru un plus de savoare, se poate presăra chimen sau boia dulce chiar în timpul gătirii sosului. La servire, câteva frunze de pătrunjel sau coriandru tocat dau un aspect proaspăt și colorat farfuriei.

„Dacă vrei să vezi cum se face pas cu pas, îți recomandăm videoclipul de la Rețetele Nellei”

Preparatul este gândit pentru o masă de casă simplă și gustoasă, menită să aducă un aer de prospețime oricărei cine.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨