Ce salariu avea Nicolae Ceausescu. Ce a facut cand i s-a propus o marire de salariu

Nicolae Ceaușescu primea, în perioada în care conducea România, un salariu net de 15.000 de lei, compus din 12.000 de lei salariu de bază și 3.000 de lei indemnizație de conducere, a dezvăluit Petre Gigea, fost ministru de Finanțe și consilier personal al dictatorului. Conform spuselor acestuia, suma echivala cu aproape 800 de dolari la acel moment.
„Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. Adică un salt de 5 mii”, a explicat Petre Gigea.
Salariul președintelui era baza pentru întreaga ierarhie de stat
Structura salariilor în aparatul de stat era stabilită în funcție de venitul liderului suprem. Prim-ministrul încasa 19.000 de lei, viceprim-ministrul 18.000 de lei, iar miniștrii câștigau 17.000 de lei. Această ierarhie clară pornea de la președinte, iar restul funcțiilor coborau în pași de câte 1.000 de lei.
Petre Gigea a povestit cum a reacționat Ceaușescu în momentul în care i s-a propus o majorare a salariului.
„Se uita: «20.000… bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei”, a relatat Gigea.
Oficial, la finalul regimului său, în 1989, salariul lui Ceaușescu ajunsese la 18.000 de lei, echivalentul a aproximativ 1.200 de dolari, dacă se ține cont de cursul oficial de schimb din acea perioadă, care era de 14,92 lei pentru un dolar. La nivel internațional, această sumă era comparabilă cu salariul mediu al unui american în același an.
În comparație cu venitul populației, suma primită de Ceaușescu era considerabil mai mare. Potrivit datelor furnizate de Biroul Internațional al Muncii, în 1989 venitul mediu net pe economie în România era de aproape 3.000 de lei, ceea ce însemna aproximativ 200 de dolari. Cei mai bine plătiți în acea perioadă erau muncitorii din construcții, dar, cu toate acestea, distanța față de venitul liderului suprem rămânea semnificativă.
Despre presupusele conturi secrete ale lui Nicolae Ceaușescu în străinătate s-a discutat intens după Revoluție, însă nici până în prezent nu au fost găsite dovezi clare care să le confirme existența. Petre Gigea a subliniat că luxul în care trăia acesta era acoperit din banii publici. Aceeași idee este susținută și de generalul Silviu Predoiu, fost șef al Serviciului de Informații Externe, care a fost implicat în anchetele realizate pe această temă.
„A fost o anchetă extinsă și a fost reflectată și în presă într-o perioadă. În principiu, eu nu sunt de acord neapărat cu ideea de «conturile lui Ceaușescu». Sunt convins că nu avea o evidență «conturile lui». Dacă erau ale lui, ar fi avut o evidență”, a declarat Predoiu.
El a adăugat că nu își amintește să fi fost găsite documente sau însemnări privind astfel de conturi în biroul fostului președinte:
„Nu-mi aduc aminte să fi fost găsite în cabinetul lui… Unde putea să țină o evidență a conturilor Ceaușescu? Pentru că n-a apucat să-și adune nimic de acolo. Nu cred neapărat că avea conturi.”
Generalul a explicat că banii aflați în anumite conturi erau, de fapt, gestionați de unități operative ale statului și folosiți pentru diverse activități specifice acelei epoci.
„Erau niște conturi, aflate la dispoziția unor unități operative, pentru o serie de activități. Să nu uităm că era perioada când s-au plătit datoriile externe și s-au făcut o serie de contracte spectaculoase la timpul respectiv. Nu știu nimic despre soarta lor. S-au făcut niște anchete în serviciu. Una foarte profundă, cred că la nivelul anilor 2000, care s-a terminat cu niște rapoarte trimise către Parchet la momentul respectiv”, a mai spus Silviu Predoiu.
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨