Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie

Data actualizării: 28 aprilie 2025

Persoanele din România care au peste 45 de ani pot primi sprijin financiar de la stat pentru a-și completa stagiul de cotizare necesar pensionării.

Ajutor pentru șomerii trecuți de 45 de ani

În România, mulți dintre cei care au trecut de vârsta de 50 de ani se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă, fiind astfel încadrați ca șomeri. Angajatorii preferă să angajeze persoane mai tinere, ceea ce a dus la o creștere a procentului de șomeri de peste 45 de ani. Cei care provin din foste fabrici închise sau care s-au întors din străinătate și nu au reușit să se reintegreze pe piața muncii se află în această situație.

Pentru a veni în ajutorul acestor persoane, statul român a introdus o măsură prin care angajatorii care angajează șomeri cu vârsta de peste 45 de ani beneficiază de un stimulent financiar. Mai exact, pentru fiecare angajat din această categorie, angajatorii primesc 2.250 de lei pe lună.


Singura condiție impusă pentru a beneficia de acești bani este ca raportul de muncă să fie păstrat cel puțin 18 luni de la angajare. În lege se precizează clar:

„Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani primesc lunar, de la data încheierii convenției, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni de la data încadrării în muncă”,

se arată în lege, potrivit newsweek.ro.

O altă soluție pentru cei care vor să își completeze stagiul de cotizare este posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă.

Românii care aleg această variantă trebuie să plătească o sumă echivalentă cu 25% din salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu casa de pensii. Începând cu anul 2025, salariul minim brut va fi de 4.050 de lei, ceea ce înseamnă că un an de vechime va costa 12.156 de lei, adică o creștere de 1.000 de lei față de anul 2024, când prețul era de 11.100 de lei.

Lunar, contribuția va fi de 1.012,5 lei, mai mare cu 87,5 lei față de cea din 2024, care era de 925 de lei. Potrivit comunicatului publicat de CNPP:

„Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 lei. Astfel, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei.”

De asemenea, se mai precizează:

„Din inițiativa casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 lei.”

CNPP a subliniat că:

„Noua valoare de 4.050 lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 01 ianuarie 2025, în baza art. 6, alin. (3) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.”

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨