ANM: Începutul lunii mai, marcat de ploi în aproape toată țara

Data actualizării: 29 aprilie 2025

La începutul lunii mai, în România, vremea va deveni instabilă, cu șanse crescute de ploi în aproape toate regiunile, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). După o perioadă de încălzire treptată, probabilitatea pentru averse va crește vizibil în întreaga țară.

Vreme deosebit de caldă în Capitală, în weekend

Valorile termice diurne din Banat vor urca până la final de aprilie, ajungând la o medie de 24 de grade. În primele cinci zile din mai, temperaturile vor scădea treptat spre 18-19 grade, urmând ca apoi să se încălzească din nou, ajungând între 21 și 24 de grade spre sfârșitul perioadei. Temperaturile minime vor rămâne relativ constante, între 8 și 10 grade. Probabilitatea de ploi va fi mai mare începând cu data de 2 mai.

Vremea din Crișana va urma un parcurs asemănător. Maximele vor crește până pe 30 aprilie, când se va atinge media de 24 de grade, apoi va urma o scădere treptată de 6-7 grade timp de cinci zile. Ulterior, temperaturile vor urca din nou spre 22-23 de grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 7 și 10 grade, iar ploile își vor face simțită prezența mai ales după 3 mai.


În Transilvania, primele trei zile de prognoză vor aduce o creștere a maximelor termice până la 23 de grade. După aceea, temperaturile vor scădea treptat, ajungând în jurul a 18 grade pe 5 mai. Spre finalul intervalului, vremea se va încălzi ușor, cu maxime de 21-22 de grade. Temperaturile minime vor urca de la 2 grade, în prima dimineață, la aproximativ 7 grade pe 1 mai, iar ulterior vor oscila între 5 și 8 grade. Până la începutul lunii mai vor fi averse izolate, urmând ca ploile să se extindă apoi.

În Maramureș, valorile termice maxime vor crește de la 20 la 23 de grade până pe 30 aprilie, după care urmează cinci zile de scădere a temperaturii cu aproximativ 7 grade. Ulterior, vremea va deveni mai caldă din nou, cu maxime între 21 și 22 de grade. Temperaturile minime vor atinge 8 grade pe 1 mai, apoi se vor înregistra nopți mai reci, de 3-4 grade, revenind treptat la valori între 6 și 9 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi redusă până la final de aprilie, dar va crește ulterior.

În Moldova, temperaturile vor crește până la începutul lunii mai, cu maxime medii de 21-22 de grade și minime de aproximativ 9 grade. După această perioadă, temperaturile maxime vor oscila între 19 și 23 de grade, iar cele minime între 7 și 10 grade. Vremea va rămâne frumoasă până la începutul lunii mai, urmând apoi perioade cu averse.

În Dobrogea, primele două zile de prognoză vor aduce temperaturi mai scăzute, cu o medie a maximelor de 15 grade și a minimelor de 4-5 grade. Apoi urmează două zile de încălzire, cu o creștere de aproximativ 6-7 grade. După această perioadă, maximele vor varia între 19 și 22 de grade, iar minimele între 9 și 11 grade. După data de 3 mai va crește probabilitatea pentru perioade cu averse.

În Muntenia, până pe 1 mai, temperaturile vor continua să urce, cu maxime ce vor atinge 24-25 de grade și minime de 9-10 grade. În zilele următoare, valorile maxime vor fluctua între 20 și 25 de grade, iar minimele între 7 și 11 grade. Se vor înregistra intervale de timp cu averse pe alocuri în ziua de 1 mai, iar apoi, din 4 mai, ploile vor apărea pe suprafețe mai mari.

În Oltenia, valorile termice diurne vor crește până la începutul lunii mai, când media maximelor va ajunge la 24 de grade, iar media minimelor la 9 grade. Ulterior, temperaturile maxime se vor menține între 21 și 25 de grade, iar minimele între 7 și 11 grade. Ploile vor apărea pe alocuri în 1 mai, extinzându-se după data de 4 mai.

La munte, temperaturile maxime vor varia între 9 și 14 grade, iar minimele între 0 și 5 grade. În ultimele zile din aprilie, aversele vor fi izolate, urmând ca ulterior să se extindă pe suprafețe mai mari.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨