Tristul final al unei legende a scenei românești cu peste 300 de roluri remarcabile

Data actualizării: 17 iulie 2025

Unul dintre cei mai cunoscuți actori ai teatrului românesc, George Calboreanu, a avut o carieră impresionantă, dând viață la nu mai puțin de 343 de personaje. Cu toate acestea, ultimii ani ai vieții sale au fost umbriți de tristețe și boală, după ce a fost forțat să se retragă de pe scenă de către regimul comunist.

Un final trist pentru o carieră strălucitoare

George Calboreanu a murit în 1986, la vârsta de 90 de ani, într-un azil. Deși a avut o carieră impresionantă, ultimii ani ai vieții sale au fost marcați de tristețe și boală. Actorul a fost îndepărtat de pe scenă de regimul comunist, care l-a pensionat forțat. Acesta a fost răpus de boală și de o „inimă rea”, așa cum au relatat apropiații.

Calboreanu și-a petrecut ultimii ani în izolare, bântuit de pierderea soției și a unicului fiu. Cu toate acestea, a rămas o figură emblematică a scenei românești, fiind de neuitat în rolul lui Ștefan cel Mare, pe care l-a interpretat cu „forță, demnitate și o intensitate devenită emblematică pentru scena românească”.


Cariera lui George Calboreanu

George Calboreanu a avut o carieră marcată de pasiune și rigoare artistică. A interpretat numeroase roluri de referință în teatrul de tragedie și dramă, printre care Hamlet, Raskolnikov și Chiriac.

„17 februarie 1918 e pentru mine începutul unei vieţi noi. Începutul adevăratei mele vieţi de muncă, de oridine şi disciplină, de control asupra mea (…), eu fiind sculptorul propriului meu lut pe care-l modelam de la zi la zi…”

, mărturisea actorul.

Născut la 3 ianuarie 1896 în Turnișor, județul Sibiu, destinul său părea la început îndreptat în altă direcție. A urmat Școala de Arte și Meserii la București, a visat să devină marinar la Constanța, dar întors în Capitală, a descoperit muzica în corul unei biserici.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe monden.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨